2 december 2024
Tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag op 28 november was onze collega Christianne van Overmeeren gespreksleider bij het betoog van Carl-Pieter Goossen van Bouwnext over Passief Bouwen.
Een inspirerend thema, dat werd uitgewerkt op basis van de vraag van SKPO Eindhoven e.o. wat Passief Bouwen kan betekenen voor het binnenklimaat van onze scholen. De ingebrachte ervaring van gemeente Utrecht en gemeente ’s-Hertogenbosch met passieve schoolgebouwen zorgde voor veel praktische informatie.
Leerpunt uit deze kennissessie is de noodzaak om de opgave integraal aan te pakken. Daarmee biedt Passief Bouwen mogelijkheden voor een natuurlijk goed en comfortabel binnenklimaat waarbij je relatief minder afhankelijk bent van installaties, het comfort verhoogd wordt en schimmelvorming wordt voorkomen. Daarnaast leveren de inrichting van de openbare ruimte en de positie ten opzichte van andere gebouwen een bijdrage aan klimaatbescherming.
Als aandachtspunt werd meegegeven te zoeken naar samenwerking met partners om de opgave vanuit een groter programma op te pakken. Dit geeft niet alleen financiële voordelen, maar ook kansen om pieklasten in energieverbruik, warmteproductie en vraag naar koeling te spreiden en daarmee ook de gezamenlijke behoefte te beperken. De verhouding tussen gebruik en een natuurlijk goed binnenklimaat begint met bewustwording en principiële keuzes, al zijn gebouwen zelf steeds minder afhankelijk van de gebruikers en worden daarmee de resultaten steeds beter geborgd.
Er zijn ook knelpunten besproken. De huidige rekenmodellen en daarmee de regelgeving bieden onvoldoende handvatten om de kwaliteit van het binnenklimaat van deze gebouwen aan te tonen. Aan de PO- en VO-raad is gevraagd hier aandacht aan te besteden in het innovatieprogramma onderwijshuisvesting.