In de media


Gemeente Zwolle: vertrouwen en vrijheid als basis voor samenwerking

VB  20230609 3018


Zwembad De Vrolijkheid in Zwolle is vijftien jaar geleden het eerste grote project dat Peter Post en René Komduur, projectmanager en adviseur bij Synarchis, uitvoeren: van advisering over de exploitatie tot en met de begeleiding van de realisatie van het gloednieuwe zwembad. Het project is niet alleen voor Synarchis bijzonder, ook voor gemeente Zwolle. “De Vrolijkheid was vijftien jaar geleden één van de grootste zwembaden dat ontwikkeld werd. We werkten als gemeente samen met een bureau dat pas een paar maanden bestond, twee spannende factoren,” vertelt Ron Eggink.

Eén bureau voor meerdere expertises
Ron Eggink was destijds de gemeentelijk projectleider vanuit gemeente Zwolle en verantwoordelijk voor het sluiten van twee bestaande, oudere zwembaden en het realiseren van één nieuw overdekt zwembad, inclusief de exploitatie daarvan. Ron: “Een zwembad bouw je als gemeente gemiddeld eens in de 40 tot 50 jaar. Alle installaties, duurzaamheidswensen en technische eisen vragen om expertises die we als gemeente Zwolle niet in huis hadden. We gingen op zoek naar een partij die ons kon begeleiden tijdens het gehele proces om te komen tot een nieuw zwembad. Een partij die niet alleen verstand had van het managen van bouwprojecten, maar ook beschikte over inhoudelijke kennis van sportaccommodaties en ons kon begeleiden met het aanbesteden van de exploitatie van het zwembad. Vaak kom je dan bij meerdere, samenwerkende bureaus terecht. Synarchis had en heeft beide expertises in huis. De cv’s van Peter en René sloten daarnaast volledig aan op wat wij zochten. We hadden vertrouwen in de samenwerking en verstrekten opdracht.” De gemeente heeft Synarchis behoorlijk uitgedaagd om het project tot een succes te maken, vertelt Ron. “Dat heeft goed uitgepakt. Er was een prettige samenwerking, maar we waren ook kritisch als dat nodig was. Als gemeente zijn we nog steeds erg tevreden met wat er gerealiseerd is.”

We vonden het destijds erg bijzonder dat de gemeente het aandurfde met zo'n jong bureau”


Vertrouwen en vrijheid als basis voor de samenwerking
Na twaalf jaar zijn we met René en Peter terug in het Zwolse zwembad, waar volgens beide heren weinig veranderd is. Peter was als projectmanager verantwoordelijk voor de nieuwbouw: “We vonden het destijds erg bijzonder dat de gemeente het aandurfde met zo’n jong bureau. Later begrepen we dat Ron vooraf contact had met de gemeente Ronde Venen, die ons - weliswaar vanuit andere werkgevers - een positieve referentie gaf.” René begeleidde de gemeente tijdens de aanbesteding voor een nieuwe exploitant: “Omdat dit ons eerste project was, waren we erg gemotiveerd hier een succes van te maken.”

“Van Ron kregen we ontzettend veel vertrouwen en vrijheid om het op onze manier te doen. En er was alle ruimte over en weer om te sparren over de aanpak,” vertelt Peter. “Natuurlijk was er wel sturing, dat is vanuit een opdrachtgever volkomen terecht. De onderlinge interactie was heel prettig. We hadden samen één doel dat we nastreefden en zo werkten we ook samen.” Voor Ron is deze manier van samenwerken volkomen logisch: “Zelf werk ik graag vanuit vertrouwen, dus zo handel ik ook naar anderen. Onenigheid? Ik kan het me niet herinneren.”

VB  20230609 3151
VB  20230609 2757
VB  20230609 2635


Synarchis op de kaart gezet
Waar opdrachtgevers eerder nog bij de vier oprichters op persoonlijke titel terecht kwamen voor een project, heeft De Vrolijkheid Synarchis als bureau op de kaart gezet. Na dit project volgden in de afgelopen vijftien jaar vele zwembaden in opdracht van gemeenten, waar De Vrolijkheid een dankbare referentie voor was. Rene: “Het was echt een groot project voor die tijd, dat met een Design&Build-contract werd gerealiseerd. Voor ons werd deze aanpak de ‘Synarchis-standaard’, erg veelvoorkomend was deze contractvorm toen nog niet. Mooi ook dat hier onze beide expertises samenkwamen.”

Om tot een optimaal resultaat te komen is in de voorbereidingsfase een klankbordgroep opgericht waarin alle stakeholders participeerden. Met deze klankbordgroep bezochten we meerdere zwembaden om input te vragen aan gebruikers en ideeën op te doen. Zelfs letterlijk, door als klankbordgroep te gaan zwemmen. Ook de inwoners van Zwolle mochten meedenken. Peter: “Participatie is nu heel gebruikelijk, maar toen zeker niet.”

VB  20230609 2811

Lachend denkt Ron ondertussen terug aan de opening van het zwembad. De opening zelf was één groot feest met lichtfonteinen en synchroonzwemmers; de weg ernaartoe kende wat obstakels. “Het zwembad zou in de kerstvakantie open gaan. Toen de aannemer meldde zes weken eerder klaar te zijn, is die opening verschoven naar de herfstvakantie.” “Kort van tevoren kwam er een bericht van de aannemer dat het weer vier weken later zou worden,” vult René aan. “Uiteindelijk is besloten het zwembad in de herfstvakantie te openen. Dat had veel voeten in de aarde, want er was maar twee weken om in te huizen. Dat opleverproces was niet ideaal,” lacht Peter.


Toekomstbestendig zwembad

René vraagt zich, uitkijkend over het wedstrijdbad, hardop af of De Vrolijkheid met de huidige standaard een toekomstbestendig bad is. “Qua duurzaamheid en op technisch vlak is de ontwikkeling sindsdien wel doorgegaan, maar dit was destijds het duurzaamste zwembad van Nederland. Zo zijn er onder andere al warmtepompen toegepast. Op sportgebied voldoet het zeker nog,” stelt Peter.

Ron: “Wat ik Synarchis wil meegeven? Ga zo door! Al hoef ik dat niet te zeggen, want dat hebben René en Peter samen met Sander, Danny en alle andere collega’s wel bewezen sinds de oplevering in Zwolle.”

   Tekst: Katja Torbijn | Foto's: Vincent Basler

Delen

Meer waarde creëren met maat­schappelijke voorzieningen